Dom i Wnętrze

Codzienna dawka witamin na talerzu

101Views

Odpowiednia i zbilansowana dieta jest podstawą zdrowia i dobrego samopoczucia – przekonują lekarze i dietetycy. Warto tak komponować posiłki, by były one pełne witamin, mikroelementów oraz składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Skąd czerpać wiedzę na temat zdrowego żywienia?

Jak tworzyć wartościowe posiłki?

Najlepszym sposobem na ustalenie codziennej diety jest wizyta u dietetyka – na podstawie krótkiego wywiadu, określi on nasze potrzeby żywieniowe, uwzględniając wszelkie nietolerancje pokarmowe. Dietetyk zaproponuje takie posiłki, aby ich przygotowanie nie było czasochłonne czy trudne, z ogólnodostępnych składników. Jeśli nie czujemy potrzeby wizyty u specjalisty, wystarczy zapoznać się z uaktualniona piramida żywienia. Grafika ta pokazuje, jakie produkty powinny być spożywane każdego dnia, które z nich kilka razy w tygodniu, oraz jakich produktów powinniśmy zdecydowanie unikać.

Nie tylko mięso!

Wegetarianizm już dawno przestał być modą – dla wielu jest to świadomy wybór i sposób na to, jak żyć bardziej zdrowo i ekologicznie. Warto wypróbować w swojej kuchni przepisy składające się wyłącznie z warzyw – są one smaczne, pożywne i doskonale zaspokajają apetyt. Jedną z propozycji na danie wege jest przepis na francuskie ratatouille. Jest to prosta przyprawa, do której przygotowania niezbędne są pomidory, bakłażan, cukinia i papryka. Warzywa są najpierw podsmażane, kolejno duszone w garnku z dodatkiem wina wytrawnego, który dodaje im wyjątkowego aromatu i smaku. Ratatouille podaje się z grzankami lub świeżą bagietką. Inną propozycją na klasyczne danie wegetariańskie jest leczo, w którym podstawa są pomidory, papryka, ale też cukinia. Leczo koniecznie trzeba odpowiednio doprawić – poza czosnkiem warto wykorzystać pieprz, sól, ale też tymianek.

 

 

https://musicfm.org https://studiopieknanr5.pl https://mtsolutions.com.pl